decoration decoration decoration
decoration
leaf leaf leaf leaf leaf
decoration decoration

За какво ни е математиката?

math lessonsЩе кажете: “За какво точно ми е важна математиката”. Ами тя ни помага да решаваме всекидневни задачи.

Замислете се колко пъти на ден се сблъсквате със задачи?

Ставате, поглеждате към часовника и върху самия него – числа и цифри. Преглъщайки от сутрешното си питие, искате да пуснете вашият любим тв канал, грабвате дистанционното и отново числа. Хапвате и решавате да се обадите на ваш приятел, с който имате среща днес. Вземате смартфона, който е препълнен с математика – телефонни номера, чипове и платки (А ако я нямаше математиката, дали ще има смартфони?). Гледате отново часовника на стената – имате малко време. Искате да отидете на пазар. Създавате списък на нещата, които ще вземете и смятате, точно колко пари ще е хубаво да имате.

Ще карате кола днес или ще се возите в градския транспорт, ще работите с компютър, ще играете на електронни игри и т.н. През деня ще Ви е наложително непрекъснато да пресмятате и вземате решение за много различни математически задачи без дори реално да го осмисляте, тъй като математика е навсякъде и във всичко. Тя е като въздуха. Светът ни не може да съществува без математиката. Благодарение на нея се подобряват всички технологии и науки. Благодарение на нея притежаваме гсм-и, автомобили, таблети и всеки един вид машинки, помагащи ни или са за забавление.

Това е дечица и възрастни, харесвате или не – без математика не може. Харесвайте математика – задачи обвързани с време, движение, пари, дати, работа и геометрия и някои други задачи ни тренират за трудностите в живота. Дори и да не я обичате, не я отписвайте напълно.

Някой може да зададе въпрос “може ли да я разбера тази математика когато всичко е адски сложно?”.

Практикувайте. За да сте наистина добри в даден спорт е хубаво да практикувате, подобно е и в математиката. С тренировките се изграждат пътечки в мозъка (връзки между невроните), умът ни които използва. Решавайки различен тип задача вие изграждате пътечка, утъпквайки с всяко едно подобно решение и всеки следващ път ще вие бъде по-лесно.

За да разберете още: виж тук

LEAVE A REPLY

loading
×